top

Alternatief vaccineren

Alternatief vaccineren – welke keuzes kun je maken?

vaccinatie alternatieve optiesWees je bewust dat vaccineren een recht is en dat het niet verplicht is in Nederland. Het kan ook anders, je hebt meerdere opties:

  • Helemaal niet vaccineren: 5% van de ouders kiest deze optie. Deze ouders maken een weloverwogen keuze. Niet-gevaccineerde kinderen blijken veel minder vaak autisme, allergieën en eczeem te ontwikkelen.
  • Sommige vaccinaties niet geven: Je kunt overwegen voor welke ziekten je jouw kindje echt wilt beschermen. Hepatitis B loopt een baby niet snel op. Kinkhoest komt nog wel steeds voor, ook onder gevaccineerde kinderen. Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor kinderen die jonger zijn dan één jaar, omdat zij het taaie slijm nog niet goed kunnen ophoesten dat bij kinkhoest kenmerkend is. Voor oudere kinderen is kinkhoest minder problematisch en kan met homeopathie goed worden behandeld.  Tegenwoordig is het weglaten van vaccinaties lastiger omdat er alleen gecombineerde vaccins worden gegeven. 
  • Op latere leeftijd vaccineren: Een baby moet zijn immuunsysteem nog ontwikkelen. Als het immuunsysteem sterker is, is de kans op bijwerkingen minder.
  • De vaccinaties apart geven: (bv DKTP-Hib-HepB en Pneu apart). Bij inenting met meerdere ziekteverwekkers tegelijk is de kans op bijwerkingen groter. Als er twee losse vaccinaties op het programma staan, kun je ze apart geven en je kind eerst laten herstellen voor je de tweede geeft.
  • De vaccinaties homeopathisch laten begeleiden: Onderzoek toont aan dat er minder bijwerkingen zijn als je het immuunsysteem ondersteunt met een homeopathisch middel gemaakt van het betreffende vaccin en daarnaast een hoge dosering visolie en vitamine C.
  • Homeopathische profylaxe: De Australische homeopathisch arts Dr. Isaac Golden heeft zich sinds 1985 gespecialiseerd in homeopathische bescherming tegen infectieziekten. De effectiviteit lijkt vergelijkbaar met vaccineren. Meer informatie vind je op de site van de NVKP.

Laat je kind in ieder geval nooit vaccineren als het ziek of niet fit is! Wees ook voorzichtig als eerdere vaccinaties klachten gaven of bij allergieën. De ervaring leert dat de kans op bijwerkingen dan groter is.

HPV vaccinatie voor meisjes van 12 jaar 

Duizenden meisjes over de hele wereld kregen na de HPV vaccinatie last van ernstige vermoeidheid, hoofdpijn en MS-achtige klachten. Lareb heeft in 2015 extra onderzoek gedaan naar deze bijwerkingen en vindt het vaccin veilig. Toch laat minder dan 50% van de meisjes zich vaccineren voor HPV.  Bepaalde typen van het Human Papilloma Virus (HPV) kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken maar meestal ruimt ons immuunsysteem de infectie op voor dit kan gebeuren. Het aantal vrouwen dat baarmoederhalskanker krijgt, is met 75% afgenomen sinds de invoering van het uitstrijkje. Toch overlijden er jaarlijks nog 220 vrouwen van 35-75 jaar oud aan deze ziekte. Of het vaccin deze cijfers zal laten dalen, kan pas over een paar jaar goed worden beoordeeld.

Een tekort aan foliumzuur blijkt een risico te zijn voor het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Ook roken en pilgebruik verhogen het risico net als besmetting met chlamydia en het genitale herpesvirus. Om HPV te voorkomen, kun je je dochter goed voorlichten over het belang van gezonde voeding, veilige seks en regelmatige uitstrijkjes op latere leeftijd.

Kom je er alleen of samen niet uit?  Maak gerust een afspraak om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Maak een afspraak

 

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt