top

Homeopathie helpt bij stoppen met roken

Stoppen met roken is voor veel mensen moeilijk. Toch neemt het aantal rokers in Nederland snel af. De kans dat het lukt om te stoppen, is groter als je hulp zoekt.  Het belangrijkste is je motivatie: als je er echt vanaf wilt, lukt het ook.

Als je ondersteuning nodig hebt bij het stoppen, zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn cursussen of je kunt kiezen voor acupunctuur. Maar pas op met geneesmiddelen zoals Champix. De bijwerkingen zijn talloos en soms erger dan de kwaal. Natuurlijke middelen zijn een stuk gezonder.

Heb je wel eens aan homeopathie gedacht? Er zijn verschillende homeopathische middelen die het stoppen met roken wat makkelijker maken. Het juiste middel past bij jouw individuele symptomen. Een verslaving overwinnen is hard werken maar met een goed gekozen homeopathisch middel lukt het beter.

Welke remedie past bij jou? Hieronder vindt je de belangrijkste kenmerken per middel:

Tabacum is een homeopathische verdunning van tabak.  Het vermindert de trek in een sigaret en gaat neerslachtigheid tegen.

Caladium beteugelt de behoefte aan tabak en past bij rusteloze stoppers. Vermindert duizeligheid, hoofdpijn en irritatie aan de luchtwegen die het gevolg is van het roken.

Nux vomica werkt goed als je snel geïrriteerd bent door het stoppen en ondersteunt de ontgifting.  Het helpt ook tegen een schraperig gevoel in de keel door het roken.

Avena Sativa werkt voedend en versterkend op hersenen en zenuwstelsel. Het zorgt voor een gezonde slaap en geeft rust overdag.

Plantago major vermindert de tabaksverslaving.  Dit middel produceert een afkeer van sigaretten.

Staphysagria kan helpen tegen de emotionele problemen. Als je stopt met roken, kunnen  onderdrukte gevoelens van boosheid, depressie of irritatie de kop op steken. Als het middel bij je past, vermindert het deze opgekropte woede.

Er zijn nog veel meer middelen die kunnen passen. Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totale beeld van symptomen. Soms zijn meerdere middelen nodig die je door verschillende fases heen helpen.

Voedingstips

Veel water drinken is belangrijk om alle afvalstoffen af te voeren. Gezonde voeding en extra supplementen zoals vitamine C 1000 mg per dag geven kracht en helpen je sneller van je ontwenningsverschijnselen af. Ga vooral niet snoepen maar zet snacktomaatjes, worteltjes, radijsjes en noten op tafel. Dan kan je toch steeds iets gezonds in je mond stoppen en het helpt bij de grote schoonmaak.

Voor een goed persoonlijk advies ben je van harte welkom in mijn praktijk of bezoek een homeopaat bij jou in de buurt. Een leven zonder verslaving lucht op en geeft je vrijheid.

Veel succes!

, , , , ,

32 Responses to Homeopathie helpt bij stoppen met roken

 1. ilona 21 januari 2011 at 08:52 #

  Hallo Anka.

  In de eerste plaats wil ik je zeggen dat ik je nieuwsbrieven erg waardeer er staan goede tips in.
  Mijn vraag is: ‘kan je die homeophatische middelen ook naast elkaar gebruiken?’

  Groetjes Ilona

  • ankablankendaal 21 januari 2011 at 10:10 #

   Hoi Ilona,

   Bedankt voor je reactie op mijn blog en een goeie vraag die je daar stelt. Nee, je gebruikt altijd 1 middel tegelijk die zoveel mogelijk overeen komt met jouw beeld op dat moment.

   Als je wilt beginnnen te stoppen, kan je bv met Tabacum of Plantago beginnen. Mocht je daarna last krijgen van de irritatie, onrust of neerslachtigheid, dan kies je het middel wat daarbij het meest passend is.

   Als je hulp wilt, weet je me te vinden.

   Groetjes,
   Anka

   • Elizah 10 februari 2020 at 22:54 #

    Beste Anke,

    Uit de reactie’s begrijp ik dat je maar 1 middel mag gebruiken. Ik heb Nux Vomica, Plantago Major en Staphysagria bestelt. Met welk middel zou ik het beste kunnen starten en hoeveel tijd moet er tussen zitten om met een ander middel te starten. In mijn eerdere stop pogingen merk ik de eerste tijd veel onrust en irritatie en daarna lijkt er een waterval aan opgekropte emoties uit te komen. Heb je misschien nog tips?

    Vriendelijke groet,

    Elizah

    Beste Elizah,

    Je kunt beginnen met Nux vomica om de ontgifting te bevorderen en rustig te blijven tijdens het stoppen.

    Als je veel trek blijft houden in een sigaret kan je Nux vomica vervangen voor Plantago major of beide middelen afwisselend van elkaar gebruiken.

    Als je na het stoppen overspoeld wordt door opgekropte emoties is Staphysagria een goed middel.

    Afhankelijk van de potentie die je hebt gekozen, is het wel raadzaam voldoende tijd tussen ieder middel te houden. Een D6 kan je dagelijks 3x innemen, een D30 1x per dag en dan kan je per dag afwisselen.

    Drink veel water om alle afvalstoffen uit te kunnen scheiden en eet veel fruit en groenten voor extra antioxidanten.

    Veel succes!

    Hartelijke groet,
    Anka Blankendaal

 2. marleen 19 mei 2011 at 09:17 #

  Hallo Anka,

  Zijn al deze bovenstaande middelen te gebruiken tijdens zwangerschap?

  Groets, Marleen

  • anka blankendaal 20 mei 2011 at 13:47 #

   Hoi Marleen,

   Bovenstaande middelen kunnen veilig gebruikt worden tijdens de zwangerschap vanaf de 3e maand in een D12 of D30 potentie.
   Het is wel aan te raden om een deskundig homeopaat te raadplegen als je al zwanger bent. Hij of zij kan je dan adviseren welk middel het beste bij jou past.

   Hartelijke groeten,
   Anka

 3. Helgar Arink 20 mei 2011 at 11:45 #

  Ik wil graag met hulp van homeopatische middelen stoppen, de homeopaat in Weesp
  zegt daar is niets voor, je kunt accupunctuur laten toepassen.
  Kan ik een van de middelen zoals bijv. Plantago major via u bestellen?
  Bedankt voor uw bericht.

  • anka blankendaal 20 mei 2011 at 14:18 #

   Beste Helgar,

   Het is natuurlijk mogelijk dat ik voor u een homeopathisch middel bestel. Ik heb dan wel wat meer informatie nodig om te weten welk middel het beste bij u past. U kunt hiervoor telefonisch contact met mij opnemen: 06-34214018.

   U kunt Plantago major in een D4 van VSM zelf bestellen via de webshop van de Hahnemann apotheek.

   Hartelijke groeten,
   Anka
   .

 4. Thea Zwier 1 november 2011 at 12:35 #

  Beste Anka,

  Is één van de middelen die je noemt ook geschikt voor een jongen van 14 die wil stoppen met roken?
  Ik hoor het graag van je.

  • anka blankendaal 2 november 2011 at 23:41 #

   Beste Thea,
   Ja zeker, homeopathische geneesmiddelen zijn veilig te gebruiken op elke leeftijd. Je kiest het middel dat het meest past bij zijn karakter of omstandigheden.
   Als je dat lastig vindt, kun je altijd bellen of mailen voor een persoonlijk advies (06-34214018) of naar een homeopaat gaan in de buurt.
   Avena sativa complex van Dr. A. Vogel is als tinctuur bij de drogist te verkrijgen. Het is een algemeen middel dat ervoor zorgt dat je minder onrustig bent door ontwenning en dat je goed slaapt. Extra vitamine C ter ondersteuning is ook een aanrader.
   Succes!

 5. Sandra 13 oktober 2012 at 09:48 #

  Moet je van te voren beginnen met het middel. Hoe kan een enkel middel zoveel voor mij doen. Zou er wel meerdere tegelijk willen slikken of combinatie van meerdere, als het om stoppen met roken gaat. Wordt vooral zeer prikkelbaar, boos, opgefokt, labiel , angstiger en erg rusteloos. Slaap ook minder diep. Graag een goed advies. Groetjes wanhopige ” ik wil stoppen junk” .

  • anka blankendaal 13 oktober 2012 at 16:11 #

   Hoi Sandra,
   Bedankt voor je reactie. Met homeopathie gebruik je alleen 1 middel tegelijk, anders werken ze elkaar tegen. Homeopathie is maatwerk. Een homeopathisch middel wordt gekozen bij alle symptomen van een persoon en daarom werkt het ook op meerdere dingen tegelijk. Als ik jouw symptomen op een rij zet, past Nux vomica het beste. Je kunt via de Hahnemann webshop Nux vomica C12 bestellen en elke dag in de vroege avond 1 korrel onder te tong innemen. Een kwartiertje ervoor en erna even niets eten en drinken zodat het door het mondslijmvlies kan worden opgenomen. Neem ook de andere adviezen ter harte in mijn artikel en ga regelmatig bewegen. Dat helpt om de afvalstoffen sneller af te voeren. Je kunt er mee beginnen een paar dagen voor je gaat stoppen en je kunt ermee doorgaan tot je het niet meer nodig hebt. Mocht je ondanks al deze maatregelen toch veel klachten hebben tijdens het stoppen, raadpleeg dan een homeopaat of natuurgeneeskundig therapeut voor meer persoonlijke ondersteuning. Met een beetje hulp gaat het jou ook lukken. Veel succes Sandra en ga ervoor want het is heerlijk om niet meer afhankelijk te zijn.
   Hartelijke groeten,
   Anka

 6. Antonija 4 januari 2013 at 19:19 #

  Hallo Anka, ook ik ben van plan om te stoppen met roken. Heb je ook tips voor mij. Ik wil graag oa plantago major bestellen maar zie door de bomen het bos niet. Ook wil ik graag eventueel combineren nagelang de face . Kan ik dan als ik met een middel stop de andere gelijk de volgende dag nemen ? Om eerlijk te zeggen vind ik alle middelen bij mij passen 🙂
  Ik gebruik nu ( nog niet gestopt met roken ) Avena Stativa omdat ik heel slecht in slaap val maar het werkt niet ik krijg het er alleen heel warm van.

  Groetjes
  Antonija

 7. anka blankendaal 5 januari 2013 at 23:01 #

  Hoi Antonija,

  Bedankt voor je bericht en goed dat je gaat stoppen met roken. Als je het echt wilt, gaat het jou ook lukken. Je kunt inderdaad verschillende middelen nodig hebben bij verschillende fases. En als je de lage potenties kiest (D3, D4, D6, D12) kun je de volgende dag al overstappen op een ander middel als het eerdere middel geen effect meer heeft en het nieuwe middel beter past.
  Je zou kunnen beginnen met een Plantago major D4 die je kunt bestellen bij de Hahnemann apotheek webshop. Je kunt Plantago major ook in een kruiden (oer)tinctuur bestellen (ook bekend als grote weegbree). Het werkt verzachtend op de luchtwegen en vermindert de trek in een sigaret.

  Mocht je het lastig vinden om te kiezen welk middel je moet nemen, maak dan een afspraak met mij of een homeopaat bij jou in de buurt. Dan krijg je een advies op maat en het consult wordt door de meeste verzekeringen vergoed als je een goede aanvullende verzekering hebt. Begeleiding bij het stoppen met roken kan een goede stok achter de deur zijn en maakt de kans op slagen alleen maar groter.

  Avena sativa is gemaakt van haver. In de voorgeschreven dosering is het een heel veilig inslaapmiddel en rustgever. Ik heb nooit eerder gehoord dat iemand bijwerkingen had maar misschien ben je overgevoelig voor haver of heb je een te hoge dosis ingenomen. Of het kan zijn dat je een complexmiddel gebruikt dat naast haver (avena sativa) ook nog andere kruiden bevat die bij jou dat effect veroorzaken.

  Ik hoop dat je hiermee antwoord hebt op je vragen. Mocht je meer informatie willen, stuur dan een mailtje naar ankablankendaal@gmail.com

  Veel succes en groetjes,
  Anka

  • Antonija 21 mei 2013 at 13:50 #

   Hallo Anka,

   Ik wil de met de ( Homeoden Heel Plantago Major 30k Heel ) beginnen als ondersteuning. Hoeveel korreltjes mag ik per dag innemen ? Dat kan ik nergens terug vinden.

   Groetjes
   Antonija

   • anka blankendaal 21 mei 2013 at 19:11 #

    Hoi Antonija,

    Met homeopathie is het niet nodig het middel vaak te herhalen voor een goed resultaat. Als je heel gevoelig bent, kan een middel wel enkele dagen tot een week werken. Probeer dus vooral goed te voelen of de dosis die je hebt ingenomen nog werkt (dus dat je weinig trek in een sigaret hebt).

    De eerste dagen kun je van de 30K 1x per dag 1 korrel onder de tong laten smelten. Als het goed gaat, hoef je na een poosje het middel alleen nog te herhalen als je het echt nodig hebt. Dus als je weer trek krijgt in een sigaret.

    Als je de Plantago major 30K nog niet hebt besteld, zou ik je adviseren een lagere potentie te kiezen, zoals D4 of D6. Die kun je iets vaker innemen, bijvoorbeeld elke keer als je trek krijgt in een sigaret maar niet vaker dan 3x per dag.

    Ik hoop dat het je gaat lukken. Veel succes.

    Groetjes,
    Anka

 8. Hanna Kranenburg 10 maart 2013 at 11:36 #

  Beste Anka,
  Mag ik je ook iets vragen;
  Al heel lang wil ook ik stoppen met roken. Ik ben inmiddels mijn baan kwijt; weer een reden om nog even te wachten met stoppen, maar ik wil het zo graag.

  Gisteren was ik bij een zeer goede (natuurlijke) vakdrogist en zij raadden mij aan om Tabacum D12 granules van VSM te gaan gebruiken. De eerste dagen 3×3 granules per dag en na 5 dagen/een week , als ik merk dat ik minder behoefte heb, 1×3 granules. Is dit inderdaad een goede dosering? Kan ik bijwerkingen verwachten hiervan?
  En is het mogelijk om er een middel bij te nemen om wat sneller mijn luchtwegen schoon te maken? Wat ik voel best een beetje kriebel in mijn luchtwegen.

  Ik zou het heel fijn vinden als ik een reactie van je krijg.
  Alvast heel hartelijk bedankt.
  groetjes Hanna

  • anka blankendaal 10 maart 2013 at 13:28 #

   Hoi Hanna,

   Bedankt voor je vraag en wat goed dat je wilt stoppen met roken.
   De kriebel in de luchtwegen komt omdat de longen en bovenste luchtwegen zich gaan reinigen. In eerste instantie kan het slijmvlies wat gaan opzwellen waardoor je benauwd kunt worden. Je lichaam verwijdert zelf alle afvalstoffen uit de longen door slijm op te hoesten. Je kunt de luchtwegen helpen door lekker in de buitenlucht te lopen en goed in en uit te ademen, bij voorbeeld in een bos of aan zee. De zoutionen in de zeelucht werken zuiverend op de luchtwegen. Een stoombad wil ook nog wel eens helpen, bijvoorbeeld met kamille (verzachtend), 1-2 druppels zuivere eucalyptusolie (reinigend) of zeezout (ontsmettend). Een tijm-hoestsiroop of natuurlijke hoestpastilles kunnen de kriebelhoest verlichten. En je kunt een oliebrander met essentiële olie in huis branden voor extra ondersteuning. Een goede olie vind je op deze link en is verkrijgbaar bij een natuurwinkel of bij die goede drogist: http://www.chi.nl/natural-cosmetics/davos.html

   Een goede visolie helpt tegen ontstekingen van de luchtwegen en zorgt voor een goede afvoer van gifstoffen. Je kunt 2x per dag een capsule visolie 1000mg van een goed merk innemen ter ondersteuning.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

   Veel succes en groetjes,
   Anka

 9. arvin 30 januari 2014 at 06:52 #

  Hoi Anka.

  Ik zou ook graag willen stoppen met roken.mij vraag was ik ben een erg energie volle onrustige jongen.
  Wat zou bij mij het beste middel zijn om de onrust bijwerking weg te nemen

  Mvg

  • Anka Blankendaal 3 februari 2014 at 12:10 #

   Hoi Arvin,

   Het hangt er een beetje vanaf waar je onrust vandaan komt. Als je bijvoorbeeld ambitieus bent en veel onrust hebt om te presteren, is Nux vomica geschikt. Als je onrust een andere oorzaak heeft, zijn andere middelen misschien beter.

   Als je het wat verder wilt uitdiepen, kun je me een mailtje sturen met wat meer informatie over jezelf: ankablankendaal@gmail.com

   Hartelijke groet,
   Anka

 10. Anka Blankendaal 9 mei 2014 at 08:06 #

  Dit is op herblogd.

 11. Anka Blankendaal 21 december 2017 at 23:17 #

  Sas op 19 december 2017 om 7:59 am schreef:

  Hoi Anka,

  Wilde even laten weten, dat het me gelukt is , ik ben 2017 rookvrij doorgekomen dankzij jou adviezen, nogmaals bedankt.

  Even een steuntje in de rug voor iedereen die wil stoppen, het gaat je lukken , laat je niet gek maken door je omgeving en geloof in je zelf , heel veel succes!

  Groet sas

 12. Daisy 7 december 2020 at 18:11 #

  Beste Anka,

  Ook ik ben een tabakverslaafde, ik rook ongeveer 10-15 sigaretten per dag. Heb al van alles geprobeerd en gedaan om er vanaf te komen maar vroeger of later verval ik weer in mijn oude gewoonte helaas.
  Heb nu Plantago major d6 en Avena sativa d6 aangeschaft bij de Hahnenann apotheek, dit naar aanleunflat van jouw adviezen aan anderen. De middelen zijn van vsm en in de bijsluiter wordt uitgegaan van een dosis van 15-20 korrels per keer, 3 maal daags. Mijn vraag is, zou jij deze dosering ook adviseren want ik vind nergens in je reacties hoeveel druppels of korrels je per keer moet nemen.
  Alvast dank voor je antwoord.

  • Anka Blankendaal 8 december 2020 at 21:17 #

   Beste Daisy,

   Bedankt voor je vraag. Je kunt de bijsluiter aanhouden, dus 3x per dag 15-20 korrels. Laat minimaal 1 uur tussen de inname van beide middelen zodat ze elkaars werking niet in de weg zitten. Zodra de trek in een sigaret afneemt, kan je afbouwen naar beide middelen 2x per dag 15-20 korrels en zelfs naar 1x per dag als het goed blijft gaan.

   Het gaat jou lukken! Veel succes en een gezond begin van het nieuwe jaar.

   Hartelijke groet,
   Anka

   • Harmina 19 juli 2021 at 08:09 #

    Dag Anka,

    Ik heb een vraag omdat graag wil stoppen met roken. Ik heb hiervoor de Plantago Major D12 en Tabacum D 30 aangeschaft…alleen mijn vraag is of het effect van de trek in een sigaret direct vermindert of moet je tegelijk de D12 innemen en het roken afbouwen, zodat door de Plantago de behoefte om te roken sterk vermindert.

    Wat is het advies?

    Harmina

    • Anka Blankendaal 20 juli 2021 at 00:03 #

     Dag Harmina,
     Bedankt voor je reactie. Je kunt de homeopathische middelen het beste gebruiken terwijl je gaat afbouwen met roken. Dan ondersteunen ze het proces.
     Veel succes met stoppen!
     Hartelijke groet,
     Anka

   • Harmina 19 juli 2021 at 08:11 #

    Dag Anka,

    Ik heb een vraag omdat graag wil stoppen met roken. Ik heb hiervoor de Plantago Major D12 en Tabacum D 30 aangeschaft…alleen mijn vraag is of het effect van de trek in een sigaret direct vermindert of moet je tegelijk de D12 innemen en het roken afbouwen, zodat door de Plantago de behoefte om te roken sterk vermindert.

    Wat is het advies?

    Harmina

 13. Harmina Meulen 21 juli 2021 at 20:24 #

  Dag Anka,

  Dank voor jouw snelle terugkoppeling! Superfijn!

  Groet Harmina

 14. Irène 31 juli 2022 at 10:29 #

  Dag Anika, mijn man en ik willen stoppen met roken. Datum ligt vast. Kunnen we nu al starten met Tabacum en voor de rust met plantago. Dank als ik een reactie krijg. Groet Irène

  • Anka Blankendaal 4 augustus 2022 at 13:31 #

   Beste Irène,
   Bedankt voor je vraag. Je kunt nu vast beginnen met de rustgevende kruidentabletten of tinctuur Avena sativa, bv van Dr. A. Vogel. Op het moment dat je gaat stoppen, kan je starten met Tabacum en Plantago major.
   Veel succes met stoppen!
   Hartelijke groet,
   Anka

 15. Irène 13 augustus 2022 at 16:30 #

  Dank je wel. Welke tabacum welke plantago. Ik zie nummers vermeld staan. Dank alvast Irène

 16. Irène 16 augustus 2022 at 17:08 #

  Tegelijkertijd plantage en tabacum? Gr Irène

  • Anka Blankendaal 18 augustus 2022 at 15:48 #

   Beste Irène,

   Je kunt Tabacum D12 en Plantago major D12 afwisselend van elkaar gebruiken. Tabacum als je trek hebt in een sigaret 2- 3x per dag en 1x per dag Pantago major om de behoefte te verminderen.

   Je kunt de homeopathische middelen bestellen bij de webshop van de Hahnemann apotheek:

   https://webshop.hahnemann.nl/

   Veel succes met het stoppen.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt