top

ADHD klachten beter door dieet

kind-op-dieetVeel kinderen met ADHD hebben baat bij een speciaal dieet. Dat blijkt uit een studie van de Eindhovense wetenschappelijk onderzoeker Lidy Pelsser in samenwerking met onder meer het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven, UMC St. Radboud in Nijmegen en UMC Groningen. Pelsser kreeg veel kritiek bij aanvang van haar onderzoek. Nu blijkt dus duidelijk dat bij veel kinderen met ADHD de gedragsproblemen samengaan met een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen.

Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie aan het UMC St. Radboud in Nijmegen adviseert dan ook: eerst het zogenaamde PVG-dieet proberen (Pelsser Voeding en Gedrag dieet) en pas als dat niet helpt gedragstherapie of medicatie.

De resultaten van het baanbrekende onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het vooraanstaande wetenschappelijk medisch tijdschrift The Lancet.

Voor het onderzoek werden 100 kinderen (tussen de 4 en 8 jaar oud) verdeeld over een dieet- en een controlegroep. De dieetgroep volgde gedurende vijf weken een zeer beperkt eliminatie dieet. Van de kinderen die het dieet hadden volgehouden, bleek 78 procent na deze periode helemaal geen ADHD-klachten meer te hebben. Inmiddels is het dieet wat aangepast en hebben meer dan 600 gezinnen het dieet gevolgd. Slechts 5% van de deelnemers was niet in staat om zich aan de dieetvoorschriften te houden. Voor 95% van de gezinnen was het PVG-dieet dus goed vol te houden!

Er bestaat geen kant-en-klaar wondermenu voor kinderen met ADHD. “Het dieet verschilt per kind”, zegt Pelsser. “Ouders moeten er ook echt niet op eigen houtje mee gaan experimenteren! Dat raden wij ten strengste af”

Gewone gezonde dingen als tomaten, melk, rundvlees of zonnebloemolie kunnen ADHD-gedrag bij kinderen veroorzaken.  Jonge kinderen volgen het beperkte dieet drie tot vier weken, iets oudere kinderen volgen het dieet vier tot vijf weken. Stap voor stap en onder begeleiding van een diëtiste worden er steeds meer voedingsmiddelen toegevoegd aan het dieet zodat kan worden gekeken welke voedingsmiddelen het probleem veroorzaken. Soms geeft alleen een grotere hoeveelheid van een voedingsmiddel  klachten.

Alle informatie over het dieet en het onderzoek is te vinden op www.pelsser.nl

, , , , ,

5 Responses to ADHD klachten beter door dieet

 1. Anton Stevens 13 februari 2011 at 18:39 #

  Kreeg dit bericht door van Sjuul.

  Interessant artikel. Bij mij (49 jaar) is 3 maanden terug ADHD geconstateerd. Omdat bij mij de ‘drukte’ nogal kan varieren ben ik eens gaan letten op mijn voeding. Zo lijkt het dat melk mij drukker maakt. Ik probeer dit uit door melk en melkproducten een week uit mijn voeding te halen. Verder probeer ik witte suikers en E621 zoveel mogelijk te vermijden. Zou mooi zijn indien ook ADHD-volwassenen mee konden doen aan het dieet.

  Groet
  Anton

  • anka blankendaal 14 februari 2011 at 11:49 #

   Hoi Anton,

   bedankt voor je reactie. De volwassenen komen vast en zeker aan de beurt maar dit is een begin. Melkproducten, suikers en gluten (uit brood en granen) zijn vaak de boosdoeners. Ik ben benieuwd of je rustiger wordt en zou het leuk vinden om van je te horen hoe het met je gaat. Hou me op de hoogte!

   Groetjes,
   Anka

 2. eveline 16 oktober 2011 at 10:54 #

  Interessant artikel inderdaad, ik heb ook AD(H)D en heb wel het idee dat voeding dat iets kan versterken/afzwakken maar weet niet goed hoe ik dat echt goed kan uitzoeken. Zuivel maakt me in ieder geval onrustig terwijl ik niet het idee heb dat suiker en geur-kleur-en smaakstoffen veel invloed hebben behalve ve-tsjin. Ik zou dit dieet best willen proberen. Hoe zou ik hier in begeleid kunnen worden? Weten diëtisten van dit dieet ,moet ik langs de huisarts voor een verwijzing of kan ik beter naar een natuurgeneeskundige? Heb je advies voor mij?

  • anka blankendaal 16 oktober 2011 at 11:16 #

   Hoi Eveline,
   Bedankt voor je reactie. Je kunt voor een eliminatiedieet zowel naar een natuurgeneeskundige (zonder verwijzing) en naar de diëtiste (met een verwijzing van de huisarts). Ik zou van te voren eerst even informeren of zij kennis hebben van het RED (Restriction Elimination Diet) voor volwassenen met ADHD. In principe is het een individueel aangepast hypo-allergeen dieet dat ook wordt gebruikt om voedselallergieën op te sporen. Hou er rekening mee dat het elminatiedieet heel streng is de eerste 4-6 weken en daarna ga je langzaam weer voedingsstoffen toevoegen. Je bent er dus wel een tijd intensief mee bezig. Veel succes mocht je hiermee aan de slag gaan en hou me op de hoogte. Veel volwassenen met ADHD zijn benieuwd naar jouw ervaringen.

   • eveline 16 oktober 2011 at 17:56 #

    Bedankt voor de snelle reactie. Ik ga binnenkort uitzoeken wat er mogelijk is. Ik denk dat het nog wel even duurt voor ik het ga doen ook ivm. financiën. Als ik het ga doen, ga ik het misschien wel vastleggen via een blog of iets dergelijks. Dan laat ik het in ieder geval horen.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt