top

Gezond vis eten met de juiste groenten

Vis is heel gezond en is lekker met een salade, bietjes of venkel. Maar hoewel de smaken goed bij elkaar passen is dit niet altijd een goede combinatie. Dat komt omdat deze groenten veel nitraten bevatten. Als je vis eet in combinatie met nitraatrijke groenten kunnen voor het lichaam schadelijke stoffen ontstaan. Deze zogenaamde nitrosamines kunnen het risico op sommige vormen van kanker vergroten.

Een uitzondering wordt gemaakt voor zalm en makreel; volgens het voedingscentrum vormt de combinatie van deze vissoorten met nitraatrijke groenten geen risico.

Vitamine C kan de vorming van nitrosamines verminderen. Het schijfje citroen op de vis is dus een kleurrijke en gezonde gewoonte.

Je kunt een vismaaltijd het beste combineren met nitraatarme groenten. Vlees of een vegetarische maaltijd gaat prima samen met nitraatrijke voeding. Een goeie variatie zorgt ervoor dat je alle goede stoffen binnen krijgt zonder risico’s.

Nitraatarme groenten zijn:
Asperges, aubergine, bloemkool, boerenkool, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, komkommer, paprika, prei, rode kool, savooienkool, schorseneren, snijbonen, sperziebonen, spruiten, tomaten, tuinbonen, uien, witlof, witte kool en wortelen.

Nitraatrijke groenten zijn:
Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, radijs, rettich, paksoi, rode biet, sla, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.

, , , ,

5 Responses to Gezond vis eten met de juiste groenten

 1. Sjuul 17 februari 2011 at 15:11 #

  Hoi Anka,

  Wat heb je weer een inspirerend en interessant verhaaltje.

  Groetjes Sjuul

 2. Dirk 6 november 2013 at 23:24 #

  Hallo Anka

  Heb daar nooit iets over gehoord dat sommige groenten niet samen gaan met vis.

  • Anka Blankendaal 7 november 2013 at 11:05 #

   Hoi Dirk,
   Veel mensen weten dit niet maar het is goed om er rekening mee te houden, zeker als je regelmatig vis op het menu zet.
   Fijne dag en hartelijke groeten,
   Anka

   • shivatje 7 november 2013 at 11:15 #

    Anka en mochten mensen dan toch geen rekening ermee houden geef ik mee om na de maaltijd veel water te drinken. En supplementen voor de darmflora op punt te zetten.
    Zoals je schrijft je neemt soms zo veel giftige stoffen tot je die in de darmwand blijven zitten.

    Mooi stukje trouwens.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt