top

Hooggevoelig-een kracht of een kwaal?

In de praktijk zie ik vaak kinderen en volwassenen die het gevoel heben dat ze anders zijn. Vooral in een wereld die steeds sneller en drukker wordt, hebben ze moeite om mee te komen en vaak begrijpen ze niet waar dat aan ligt. Totdat blijkt dat ze hooggevoelig zijn.

Wat is hooggevoeligheid nou eigenlijk?

Ongeveer 20% van de kinderen is hoog sensitief (HSP). Soms herkennen de ouders het probleem omdat ze zelf ook hooggevoelig zijn. De zintuigen van hoogsensitieve mensen zijn extra scherp ontwikkeld waardoor ze meer zien, scherper horen en ze alles veel intensiever ervaren. Door de voortdurende stroom van prikkels raken ze snel overbelast. Het gedrag wat een overprikkeld kind laat zien, kan heel verschillend zijn. Ze kunnen angstig, druk of heel boos worden of krijgen lichamelijke klachten als eczeem of allergie. Boven alles zijn hoog sensitieve personen vooral lieve, meelevende en bijzondere mensen.

Hoe herken je hooggevoeligheid bij kinderen?

Hooggevoelige kinderen hebben moeite met plotselinge situaties, houden niet van lawaai of harde geluiden en krijgen snel jeuk van synthetische stoffen (de naden en merkjes in kleding). Zij houden niet van wilde spelletjes en na een intensieve of opwindende dag komen ze niet gemakkelijk tot rust. Het blijft nog lang rondzoemen in hun hoofd. Ze onthouden veel en hebben een rijke innerlijke belevingswereld. Vriendelijk toespreken werkt vaak beter dan boos worden en ze hebben wat meer tijd nodig om indrukken te verwerken.

Is hooggevoeligheid erg?

Nee, het is een extra kwaliteit en een kracht maar het is wel belangrijk dat je er goed mee leert omgaan. Sommige situaties zijn moeilijker en andere juist makkelijker. De kunst is om jezelf hierin te leren kennen en je te wapenen tegen overprikkeling. Belangrijk is goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust.

Hooggevoeligheid en natuurgeneeskunde

Natuurgeneeskunde is bij uitstek geschikt voor gevoelige kinderen en volwassenen. Natuurlijke remedies zijn mild werkend en hebben geen bijwerkingen. Kinderen reageren extra snel op de helende werking van homeopathie of bloesemremedies. Homeopathie werkt goed bij o.a. allergische klachten, eczeem, slapeloosheid, angsten en boosheid. De bloesemremedies ondersteunen de geest en brengen je in balans. Gevoelige mensen reageren ook veel gevoeliger op kunstmatige toevoegingen in voedingsmiddelen. Een zo puur en natuurlijk mogelijke voeding is juist bij hooggevoeligheid extra belangrijk.

, , , ,

2 Responses to Hooggevoelig-een kracht of een kwaal?

  1. Julia 7 mei 2011 at 08:40 #

    Heel herkenbaar verhaal. Dat van die synthethsiche stoffen ken ik nog niet maar herken ik wel.

  2. shivatje 7 mei 2011 at 09:00 #

    Ook Bach-Bloesem kan perfect gebruikt worden.
    Het is juist aan leren hoe het kind met zijn of haar gevoeligheid moet leren omgaan. In het begin is dat heel moeilijk, ook voor de ouders maar zoals je het beschrijft eens men het herkent dan kan het kind ook de rust vinden.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt