top

Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1385247

verpakkingenIn o.a. pesticiden, cosmetica en plastic verpakkingen zitten weekmakers en hormoongelijkende stoffen die in ons lichaam onze natuurlijke hormonen nabootsen en grote problemen kunnen veroorzaken.

In deze video van het programma Zembla wordt helder uitgelegd hoeveel van deze gevaarlijke stoffen we ongemerkt binnenkrijgen en wat het risico kan zijn voor onze gezondheid en tijdens de zwangerschap.

Hormoonverstorende stoffen ofwel Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s) komen voor in plastic, conservenblikken, verzorgingsproducten en pesticides op groente en fruit. EDC’s vormen een risico voor het ongeboren kind. In de uitzending van 19 december gaf Zembla artsen en wetenschappers het woord over het verband tussen EDC’s en vruchtbaarheidsproblemen, bepaalde vormen van kanker en stofwisselingsziekten. EDC’s zouden de gevoeligheid van het (ongeboren) kind voor deze aandoeningen verhogen. Het door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gepubliceerde rapport over EDC’s uit 2013 erkend deze risico’s. In het rapport wordt de Europese Commissie opgeroepen om aandacht te besteden aan de schadelijke effecten van deze stoffen op mens en natuur (WHO/UNEP, 2012).

In Nederland zien minister Schippers van Volksgezondheid en het RIVM geen aanleiding om in te grijpen. Een deel van de ’evidence’ uit de studies is indirect: wel gezien in dieren, maar niet in mensen. De suggestie is dat de hormoonverstorende stoffen van invloed zijn op onze gezondheid, maar direct bewijs of causaal verband is daarvoor (nog) niet beschikbaar. Daarom vinden zij het nog te vroeg om in te grijpen. Dit in tegenstelling tot landen zoals Frankrijk, België en Denemarken. Daar volgt men het advies van de deskundigen uit voorzorg deze stoffen te mijden tijdens de zwangerschap. Zij stellen dat het de taak is van de overheid zwangeren voor te lichten over de risico’s, zodat aanstaande ouders zelf de informatie hebben om te kunnen beslissen of zij deze stoffen wel of niet willen mijden. Het is namelijk relatief eenvoudig en niet ingrijpend dit te doen. Bovendien wordt in deze landen striktere wetgeving op het gebied van weekmakers in producten opgesteld en gehandhaafd.

Bron:  VNGK
WHO/UNEP. (2012). State of the science of Endocrine Disrupting Chemicals . An assessment of the state of the science of endocrine disruptors prepared by a group of experts for the United Nations Environment Programme and World Health Organization. In A. Bergman, J. Heindel, S. Jobling, K. Kidd & T. Zoeller (Eds.), (pp. 296): United Nations Environment Programme and the World Health Organization.

, , , , , ,

5 Responses to Hormoonverstorende stoffen gevaarlijk

 1. hipstamaticpictures 20 december 2013 at 13:59 #

  Fijn Anka dat jij dit onder onze aandacht brengt

 2. shivatje 20 december 2013 at 14:03 #

  Het zijn juist deze stoffen waar de mens niet bij stil staat maar daar heel wat problemen door kunnen ontstaan. En dan gaan ze zoektochten maken naar artsen en dergelijk, maar vergeten juist een ding te kijken wat ze gebruiken aan producten

  Anka prettige kers 😉

  • Anka Blankendaal 20 december 2013 at 14:08 #

   Dit is belangrijke informatie. Er zijn zoveel producten waar deze stoffen inzitten terwijl de meeste mensen hiervan helemaal niet op de hoogte zijn.

   Lieve Shivatje, jij ook fijne kerstdagen en bedankt voor al je bijdragen in 2013.

   • shivatje 20 december 2013 at 14:12 #

    Zoals u voor alle hulp die ik dit jaar ontvangen mocht van je

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt