top

Voedingsstoffen voor gezond haar

Girl with FlowersIk zie opvallend veel mensen met haaruitval in mijn praktijk. Normaal verlies je 50-100 haren per dag. Maar als je borstel ineens grote bossen haar bevat of als je haar makkelijk afbreekt en dof wordt, is het tijd om naar je voedingspatroon te kijken. Lees hier wat je nodig hebt voor mooi en gezond haar.

Mineralen

Vier mineralen zijn belangrijk voor een mooie volle bos haar: zink, ijzer, selenium en silicium.

  • Zink zit in oesters, onbewerkte granen en biologische eieren.
  • Selenium zit vooral in van die grote Braziliaanse paranoten en komt in de Nederlandse bodem niet zoveel voor. Daarom hebben veel Nederlanders een tekort aan selenium.
  • IJzer zit vooral in rood vlees. Vegetariërs schenken beter wat extra aandacht aan hun ijzeropname omdat ijzer uit plantaardige voeding moeilijker door ons lichaam wordt opgenomen. Donkergroene bladgroenten, rode bieten en gedroogd fruit bevatten veel ijzer. In combinatie met vitamine C wordt het ijzer makkelijker opgenomen. Als je rookt, moet je vitamine C echt aanvullen omdat iedere sigaret je berooft van een grote hoeveelheid vitamine C. Rokers mogen best 2x per dag 1000 mg vitamine C met bioflavonoïden innemen. Als je vitamine C inneemt, doe dat dan bij een ijzerrijke maaltijd. Calcium blokkeert juist de opname van ijzer dus drink vooral geen melk bij de maaltijd. Een hevige menstruatie kan de oorzaak zijn van een ijzertekort bij vrouwen.
  • Kiezelzuur of silicium bevordert de aanmaak van keratine en is een bouwstof voor al onze weefsels. Het komt vooral voor in onbewerkte granen en in de schil van groenten en fruit. Als we vaker havermout, ongezoete muesli, biologisch fruit en verse groenten op het menu zetten, doen we ons haar een groot plezier.

Vitaminen

Ook B-vitaminen zijn belangrijk voor mooi en sterk haar, met name biotine en B12.

  • Biotine of vitamine B8 bevordert de haargroei en zit in eieren, zuivel, snijbiet, groene bladgroenten en pinda’s.
  • B12 zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren. Vegetariërs kunnen vitamine B12 het beste aanvullen in de vorm van cobalamine-zuigtabletten. Behalve haarverlies kan een tekort aan B12 een hele lijst aan klachten geven zoals bloedarmoede, zenuwstoornissen en ernstige vermoeidheid. B12 wordt het beste opgenomen in combinatie met B6 en foliumzuur.
  • Vitamine E stimuleert een gezonde hoofdhuid en zit vooral in goede plantaardige tarwekiemolie, noten en zaden en volle granen.
  • Bèta-carotenen in wortel en paprika zijn goed voor de conditie van ogen, haar en huid.

Eiwitten

Goede volwaardige eiwitten zorgen voor een gezonde haargroei. De beste eiwitten halen we uit biologisch vlees van bewegende dieren (hoe meer dieren bewegen, hoe beter hun spieren en hun eiwitten zijn) en uit vis, biologische eieren of zuivel. Vegetariërs kunnen combinaties van granen, noten en peulvruchten eten om alle essentiële eiwitten binnen te krijgen..

Hormonen

Haaruitval kan ook een hormonale oorzaak hebben. Vrouwen kunnen meer haren verliezen tijdens het gebruik van de mirena-spiraal en de pil. Ik zie dit regelmatig in mijn praktijk. Maar ook tijdens de zwangerschap, de pré-menopauze en in de overgang kan het haar dunner worden door een daling van oestrogeen. Ook diabetes en schildklierklachten kunnen haaruitval veroorzaken. Magnesium is nodig voor een goede suikerstofwisseling, voor een goedwerkende schildklier en voor stressregulering. Bij langdurige stressvolle periodes is het stresshormoon cortisol verhoogd en dat kan alle andere hormonen uit balans brengen. Magnesiumtekort kom best vaak voor en kun je voorkomen door voldoende donkergroene bladgroenten, vijgen, appels, noten en citroenen te gebruiken.Voor een gezonde schildklierwerking is ook jodium nodig. Zet regelmatig zeevis op het menu en gebruik jodiumverrijkt zout (JOZO) of zeewier om te zorgen voor voldoende jodium in de voeding.

Andere oorzaken voor haaruitval zijn o.a. het gebruik van medicatie, overmatig alcoholgebruik, teveel cafeïne, genetische factoren, huidaandoeningen zoals psoriasis en schimmelinfecties.

Het kan wel even duren voor je het effect merkt als je de onderliggende factoren in je voedingspatroon aanpakt. Als je tekorten wilt aanvullen, kun je een goed orthomoleculair multivitamine-supplement gebruiken of een orthomoleculair supplement voor haar-huid en nagels. Bij twijfel kun je vragen of de huisarts je bloed prikt op ijzer, b12 en schildklierhormonen.

Heb je ook last van haaruitval of heb je een oplossing gevonden? Deel je ervaring met anderen en geef jouw tips door onder dit artikel.

Bronnen: Suzie Daniells, Gil Hardy. Hair loss in long-term or home parenteral nutrition: are micronutrient deficiencies to blame? Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care 2010, 13:690–697 en D. H. Rushton. Nutritional factors and hair loss. Clinical and Experimental Dermatology. 2012; 27, 396–404

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt