Kruisallergie – allergisch voor meer stoffen

Een allergie voor voedingsmiddelen komt vaak voor en bij veel mensen reageert het lichaam op meerdere allergenen. Dat komt omdat sommige bestanddelen in voedingsmiddelen, gras- en boompollen, latex, huisstofmijt en kattenharen chemisch zoveel op elkaar lijken dat je lichaam er een kruisallergie voor ontwikkelt.

Zo zijn veel mensen met een allergie voor gras- en boompollen (hooikoorts) ook vaak allergisch voor aardappel of tomaat. En het allergeen van de appel lijkt veel op het allergeen van de berk. Bij veel voedselallergieën is er dan ook een verband met hooikoorts. De kruisreactie is meestal erger tijdens het hooikoortsseizoen en kan in de periodes daarbuiten minder zijn.

Klachten die vaak voorkomen bij  hooikoorts zijn een jeukend gevoel in het gehemelte, neusverkoudheid en brandende ogen in het hooikoortsseizoen. Bij een voedselallergie kunnen mond en huid opzwellen en gaan tintelen of branden. Vooral de pinda-allergie is daar berucht om. Ook eczeem, galbulten, spijsverteringsklachten en zelfs gedragsveranderingen kunnen veroorzaakt worden door een voedselallergie.

Veel voorkomende kruisallergieën

  • Berk: appel,  hazelnoot, wortel, aardappel, selderij, kers, peer, walnoot;
  • Bijvoet: selderij, wortel, venkel, peterselie, koriander, mosterd;
  • Gras: aardappel, ananas, banaan, granen, hazelnoot, kers, kiwi, paprika, selderij, tomaat, tarwe, pinda;
  • Huisstofmijt: garnaal, mossel, oesters, schelpen, wijngaardslak;
  • Koemelk: geitenmelk, schapenmelk, rundvlees;
  • Pinda: kokosnoten, peulvruchten, lupine;
  • Linzen: soja, pinda;
  • Latex: banaan, avocado, dadels, kiwi, kastanje, papaja, vijgen, tomaat.
  • Varkensvlees: kattenallergie.

 

Homeopathie bij allergie

Homeopathie  kan de aanleg voor een allergische reactie verminderen en je kunt ook de acute klachten met homeopathische middelen behandelen. Om de gevoeligheid voor de stof te verminderen, kun je een homeopathische kuur doen gemaakt van de allergenen. Dat doe je het best op een rustig moment.  Je kunt bijvoorbeeld een pollenkuur doen vóór of na het hooikoortsseizoen. Dan ben je daarna beter gewapend tegen de pollen in de lucht.

Wil je weten of homeopathie voor jou kan werken? Neem gerust contact op via het formulier hieronder. Of zoek een homeopaat bij jou in de buurt.

Meer algemene informatie over voedselallergie:  www.voedselallergie.nl

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt