top

Lachen is gezond voor hart en bloedvaten

Lachen is het beste medicijn!

Op een persconferentie met de nogal onwetenschappelijke naam “Don’t worry, be happy” op het jaarlijkse congres van de Europese Vereniging voor Cardiologie legden onderzoekers uit dat lachen meetbare positieve veranderingen veroorzaakt in de bloedvaten en dat stress en woede het omgekeerde effect hebben.

Dr. Michael Miller en zijn team onderzochten het effect van lachen en stress op de vaatwandfunctie. Ze toonden proefpersonen filmfragmenten uit komedies, zoals ‘There’s Something about Mary’ en ‘Shallow Hal’, maar ook een intense scène uit het oorlogsdrama ‘Saving Private Ryan’. Na elk filmfragment werd hun vaatwandfunctie gemeten.

Na het bekijken van ‘Saving Private Ryan’ waren de bloedvaten vernauwd met 30 tot 50%. Na het bekijken van de komische fragmenten waren de bloedvaten echter verwijd. Dit vernauwen en verwijden ging vrij snel: het kijken naar grappige films zorgde ervoor dat de bloedvaten weer uitzetten nadat ze vernauwd waren door het kijken naar een stresserende oorlogsfilm.

Dr. Miller zegt dat het vernauwende en verwijdende effect ongeveer een uur duurde, terwijl andere onderzoekers al hebben aangetoond dat lachen maar liefst 24 uur lang een gunstig effect kan hebben op de bloedvaten. Het vaatverwijdende effect van lachen is vergelijkbaar met dat van statines (cholesterolverlagende medicijnen) en lichamelijke activiteit. Dat is opmerkelijk, want er werd hier slechts 10 tot 15 minuten gelachen.

Twee andere studies die op het congres gepresenteerd werden bevestigden dat werkstress, te veel werken en een opvliegend karakter allemaal het risico op hartaandoeningen verhogen.

Referentie:

Faché instituut nieuwsbrief 6-9-2011

Miller M. Laughter has a positive impact on vascular function. European Society of Cardiology (ESC) Congress 2011. August 28, 2011; Paris, France

, , , ,

One Response to Lachen is gezond voor hart en bloedvaten

  1. shivatje 7 september 2011 at 11:32 #

    Het is niet alleen gezond voor het hart en bloedvaten. Het is nog eens gezond om even het nodige te vergeten. Want met lachen zetten we innerlijk zoveel opgang dat het soms deugt doet om echt eens een therapie te volgen.
    Zelf kan je dat al met een potlood tussen je tanden te steken en tot diep in je mondhoeken te trekken dan jezelf in de spiegel te bekijken.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt