top

Magnesium bij overgewicht

Vele honderden enzymen in ons lichaam zijn afhankelijk van het mineraal magnesium. Enzymen zijn nodig voor een goede spijsvertering. De enzymen die betrokken zijn bij het produceren van energie uit suiker en vetten bijvoorbeeld hebben hiervoor magnesium nodig. Magnesium houdt ook de natrium-, kalium- en calciumwaarden in balans en is betrokken bij het reguleren van de bloeddruk, de bloedsuikerwaarde, een goede spierwerking, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Magnesium ontspant de spieren en de geest en is een belangrijk mineraal om aan te vullen bij stress. Veel Nederlanders hebben een tekort omdat ons voedingspatroon niet over het algemeen onvoldoende magnesium bevat. Bij stress verbruiken we extra veel magnesium en krijgen we er zeker niet voldoende van binnen via de voeding. Het gevolg is dat we meer last hebben van stressklachten zoals niet kunnen slapen, veel piekeren, stijve nek en schouders en maagklachten. Magnesiumtekort kan ook adhd -achtige klachten veroorzaken en kinderen met adhd worden vaak rustiger als magnesium wordt aangevuld.

Een nieuw onderzoek laat zien dat aanvulling met magnesium ook leidt tot meerdere gunstige veranderingen bij mensen met overgewicht. O.a. daling van de insuline en een vermindering van onstekingsgevoeligheid.

Nieuwsbrief Natura Foundation 26-9-2011
 
Chacko SA, Sul J, et al. Magnesium supplementation, metabolic and inflammatory markers, and global genomic and proteomic profiling: a randomized, double-blind, controlled, crossover trial in overweight individuals. Am J Clin Nutr, 2010 Dec 15; [Epub ahead of print]. PMID: 21159786

, ,

No comments yet.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt