top

Gezond op vakantie

natuurlijke ehbo middelen voor vakantieHeb je ook zo’n zin in de vakantie? Met deze natuurlijke EHBO tips geniet je van een onbezorgde reis.

Orthomoleculaire voeding:

Vitamine B12 geeft je een energiestoot na een lange autoreis en brengt je snel in de vakantiestemming.
Recovery Power B12 van het merk Bloem is een handige B12 om mee te nemen, verkrijgbaar in een kleine verpakking bij elke goede drogist voor zo’n € 10,00.
Probiotica kun je als supplement gebruiken als je gevoelig bent voor spijsverteringsklachten, zoals diarree door het anders eten. Probiotica zijn ‘goede’ melkzuurbacteriën die o.a. in yoghurt zitten. Ze versterken je weerstand in de darmen tegen ‘slechte’ bacteriën.
Eiwitsplitsende enzymen uit o.a. ananas en papaya zijn ontstekingsremmend en ze verlagen het trombose risico bij lange autoritten of vliegreizen. Er zijn supplementen met bromelaïne en papaïne of je kunt de verse vruchten eten vlak voor vertrek.

Fytotherapie:

Tea tree olie is handig als je gevoelig bent voor insectenbeten. De geur houdt insecten op afstand. Het desinfecteert alle wondjes en het verzacht zwelling en jeuk.
Gembercapsules helpen tegen misselijkheid en reisziekte
Lavendelolie op de voetzolen helpt om uit ‘je hoofd’ te komen en het aroma ontspant.
Aloë vera gel is de beste aftersun bij zonnebrand en heelt kleine schaafwondjes.

Homeopathie:

Apis mellifica D6 is hét middel na insectenbeten waarbij een fikse zwelling optreedt. Gestoken door een wesp of een dikke bult na een muggensteek? Dan is Apis mellifica je middel.
Ledum palustre D6 neem je in na een tekenbeet. Natuurlijk verwijder je eerst zo snel mogelijk de teek met een tekentang en je ontsmet het wondje met Tea tree olie. Ledum werkt ook prima om tetanus te voorkomen als je in een roestige spijker bent gestapt.
Arnica D30 is het middel bij kleine ongelukjes. Het helpt direct tegen de schrik en verlicht verstuikingen en verrekkingen. En neem je de hond mee op vakantie dan werken deze homeopathische tips ook prima voor je dier.

Wil je na de vakantie de rust in jezelf langer vasthouden? Kom dan mediteren op woensdagavond in mijn praktijk.

, , , , , , , , , ,

7 Responses to Gezond op vakantie

 1. shivatje 5 juli 2011 at 06:30 #

  Wat ik zelf heel belangrijk vind als men op reis gaat is de rescue zalf en druppels. Die echt kan helpen tegen heel veel kwaaltjes, wel NOOIT de zelf op een open wonde wrijven.
  Zoals je beschrijft van de Tea Tree olie mogen we dan ook niet de Citronella etherische olie vergeten. Mocht met een steek krijgen of jeuk hebben kan deze weer een verzachte oplossing geven. Ook voor het slapen gaan houd het de niet leuke insecten op een afstand.
  En niet te vergeten in warme landen of als de zon echt goed op het lichaam schijnt insmeren maar het belangrijkste van al veel drinken, en niet zoals er velen doen ijsblokjes nemen.

  Ik wens je dan ook een prettige vakantie en toe lees zou ik zeggen.

  • anka blankendaal 5 juli 2011 at 09:02 #

   Hallo Shivatje,
   Dank je wel voor de aanvullingen. De Bach rescue druppels zijn voor allerhande paniek en vakantiestress. Als de kinderen onrustig worden op de achterbank of als je in de file komt te staan kun je 2 tot 4 druppeltjes op de tong druppelen. Succes verzekerd. De rescue créme bevat dezelfde bloesemremedies en kun je gebruiken als eerste hulp voor de huid bij insectenbeten, schaafwondjes en lichte zonnebrand. Er is ook een gel die de vermoeide voeten en benen verkoelt. Lekker na een dagje wandelen. Voor een open wond kun je het beste Calendula tinctuur of zalf gebruiken, dat ontsmet en versnelt de genezing. Insmeren met een hoge zonnefactor in de warme landen – het liefst met een natuurlijk product zonder parabenen – en uit de zon blijven tussen 12 en 3.
   Zonnige groetjes,
   Anka

 2. shivatje 5 juli 2011 at 09:18 #

  Ook zijn de druppels gewoon goed als men even op de dag je niet goed voelt door stress zelf oververmoeidheid. Na een dagje stappen is het ook goed om even je voeten in soda water te steken verzacht en zal de warmte eruit halen. En ook kan soda een goed gevoel geven als men schaafwonde heeft en om zonnebrand te verzachten. Het maakt je huid ook weer zacht.
  Daarom als ik op reis ga zijn het deze drie die ik nooit zal vergeten.

  Zonnige groeten terug.
  Bruno

 3. Anka Blankendaal 17 juli 2014 at 10:07 #

  Dit is op herblogd.

 4. shivatje 17 juli 2014 at 10:27 #

  Honing zou niet vergeten mogen worden, is het beste als men schaafwonde heeft. Heeft een snelle genezingsproces en zal het verband niet in de wonde doen kleven.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt