top

D3 en de donkere dagen voor kerst

20130925_162126Reis je naar en van je werk in het donker?

Ben je aan het kwakkelen met je gezondheid en kom je als een stijve plank je bed uit? Grote kans dat een gebrek aan vitamine D de oorzaak is. Bijna de helft van alle Nederlanders heeft een tekort aan vitamine D in de herfst en winter.

Onder invloed van zonlicht maakt onze huid vitamine D aan. Maar in de herfst en winter is de zonnekracht niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen in de botten, beschermt ons tegen griep en zorgt ervoor dat je niet in een winterdip komt. Voldoende vitamine D werkt preventief tegen diabetes, kanker, hart-en vaataandoeningen en gewrichtsklachten.

De symptomen van vitamine D tekort

Een gering tekort merk je aan terugkerende verkoudheden en griep, spierpijn, zware benen, stijve spieren en lage rugpijn. Op langere termijn kan een tekort aan vitamine D leiden tot oververmoeidheid, angstaanvallen, hyperventilatie en depressieve klachten.

Doe deze simpele test

Druk met de wijsvinger op het borstbeen en als dit pijn doet, heb je mogelijk een vitamine D tekort. Als je daarnaast ook bovengenoemde klachten herkent, kun je bij de huisarts je bloed laten prikken op vitamine D.

Waarden onder de 50 nmol/l wijzen op een ernstig tekort en aanvulling met 25-75 mcg D3 per dag is dan nodig om het weer aan te vullen.
Waarden tussen de 50 en 100 nmol/l wijzen op een gering tekort en aanvulling van 25 mcg D3 per dag is aanbevolen.

Als je preventief in de herfst en winter je vitamine D op peil wil houden is dagelijks 15 mcg aanbevolen.

Aanvullen met D3

Goede natuurlijke vitamine D-supplementen zijn te koop bij elke goede drogist voor zo’n € 12,-. Het best opneembaar zijn vitamine D3 druppels of capsules op oliebasis. Voor vegetariërs, veganisten en mensen met een visallergie is er een  vegan supplement met D2 of D3.

Een klein beetje vitamine D haal je uit vette vis, vlees, zuivel en eieren.

Voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen wordt aanvulling van vitamine D altijd aangeraden.

, , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt