top

Kruiden uitgelicht – cayennepeper

cayennepeper als medicijnCayennepeper (Capsicum annuum) is een pittige smaakmaker maar ook de medicinale werking is behoorlijk krachtig. Er zijn speciale kruidencapsules verkrijgbaar zodat je de juiste dosering binnenkrijgt zonder ‘binnenbrand’.

Cayennepeper heeft een gunstig effect op spijsverteringstoornissen: slechte eetlust, slechte vertering, opgeblazenheid, misselijkheid en winderigheid nemen af als je 3x per dag 1 capsule met het poeder voor elke maaltijd inneemt totdat je je beter voelt.

Cayennepeper werkt als een katalysator en versterkt de werking van andere kruiden die gelijktijdig worden genomen.

Cayennepeper heeft een lokaal verdovend en pijnstillend effect. Bij zenuwpijnen, gordelroos (zona), diabetische neuropathie, aangezichtspijn en hoofdpijn. En bij reumatische aandoeningen, jicht, rugpijn, spierpijn en verstuikingen. Om die reden wordt cayennepeper verwerkt in een pijnstillende zalf en warmtepleisters.

Cayennepeper heeft een gunstig effect op de luchtwegen: bij verkoudheid, hoest en slijmvorming.

Cayennepeper is een natuurlijk versterkend en opwekkend middel, het verhoogt het libido, voorkomt vermoeidheid, zwakte, lusteloosheid en bevordert het herstel na ziekte.

Cayennepeper is rijk aan vitamine A, C, talrijke carotenoïden, vitamine E (tocoferol), het volledige B-complex en vele mineralen vooral calcium, kalium en magnesium.

Cayennepeper verhoogt de stofwisseling en de vetverbranding waardoor het kan helpen bij het afslanken.

Cayennepeper verwijdt de bloedvaten en verhoogt de doorbloeding, het is verwarmend en prikkelt de zenuwen. Het verdunt het bloed, verlaagt cholesterol en triglyceriden, voorkomt trombose en atherosclerose.

And last but not least: Volgens Dr. John R. Christopher, oprichter van de School of Natural Healing zou Cayennepeper zelfs een hartaanval kunnen voorkomen. Een theelepel cayennepeper opgelost in een glas heet water zou een hartaanval binnen enkele minuten kunnen stoppen. Hij adviseert elke 15 minuten een theelepel van de warme oplossing te geven en dit te herhalen tot de crisis afgewend is. Je moet natuurlijk wel eerst 112 bellen en met reanimatie beginnen.

Referentie:

Walter O.M. Faché. MN 69. Kruidige geheimen, adviezen en recepten. Publi Media FIOW. Laarne, 2011.

 

, , , , , , , , , , , ,

2 Responses to Kruiden uitgelicht – cayennepeper

  1. Miranda 4 maart 2015 at 07:00 #

    Ik vraag me af, hoe je iemand een theelepel cayennepeper opgelost in een glas heet water kan geven als hij bewusteloos is door een hartaanval…?

    • Anka Blankendaal 17 maart 2015 at 21:48 #

      Hoi Miranda,

      Een goede vraag. Je kunt voorzichtig met een theelepel van de oplossing de binnenkant van de lippen bevochtigen. De peper wordt via de dunne vaatjes in het mondslijmvlies heel snel opgenomen.

      Hartelijke groet,
      Anka

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt