top

Kruiden uitgelicht: Mariadistel

Carduus marianus of Mariadistel is één van de belangrijkste geneeskrachtige planten in de fytotherapie waarvan de werking in vele studies is aangetoond.  De werkzame stof is silymarine, een krachtige antioxidant die de lever beschermt tegen schadelijke stoffen en helpt de levercellen herstellen. De lever is een belangrijk orgaan voor o.a. onze ontgifting en onze stofwisseling. Mariadistel stimuleert de leverwerking en beschermt de lever bij gebruik van zware medicijnen of alcohol. Zelfs als er schade aan de lever is ontstaan door alcoholisme of door bijvoorbeeld leverontsteking (hepatitis), kan Mariadistel op krachtige wijze het herstel van de levercellen stimuleren.

Dit stekelige plantje heeft een gelijkenis met mensen waarbij de lever het zwaar te verduren heeft. Die worden namelijk ook vaak erg prikkelbaar.

Blad mariadistelIn de volksgeneeskunde werd Mariadistel toegepast om bij borstvoeding de melkproductie te verhogen. Deze toepassing voert waarschijnlijk terug op de signatuur waaraan de plant zijn naam dankt: er werd gezegd dat de witte strepen/vlekken op het blad gemorste moedermelk van Maria is.

De Mariadistel behoort tot de composieten-familie. De zaden worden verwerkt in een tinctuur of capsules. Als geneesmiddel kan het de lever ondersteunen bij de vertering van vetten en is het een probaat middel bij indigestie. Omdat de galwerking wordt gestimuleerd, werkt Carduus ook heilzaam bij galkoliek, galstenen en geelzucht. Overige indicaties zijn:  gebrek aan eetlust, aambeien, spataderen en lage bloeddruk. Je kunt de jonge bladeren ontdaan van de stekels in een salade verwerken of koken als spinazie. De bloem lijkt op een artisjok en is op die manier ook eetbaar.

Een distelbloem bij je gedragen zou energie en kracht geven en je beschermen tegen het kwaad. En voor wie erin gelooft: Mariadistel in je tuin houdt dieven op een afstand.

Ook in de homeopathie wordt Carduus marianus gebruikt als middel bij lever- en spijsverterings-klachten. Dan moeten er wel meerdere klachten en symptomen overeenkomen met het medicijnbeeld van de plant. Zo kunnen mensen die baat zullen hebben bij het homeopathische middel gele verkleuringen hebben van oogwit en huid, gal braken, vocht vasthouden en pijn in de ledematen hebben. Ze zijn geïrriteerd, boos en onrustig en hebben veel dorst, vooral in alcoholische dranken. Gevoelens worden onderdrukt met name door veel alcohol te drinken. Carduus marianus is dan ook een krachtig middel bij alcoholisme en levercirrose.

Een veelzijdig en veilig middel dat goed past in een voorjaars-reinigingskuur.

, , , , , , , , , , ,

One Response to Kruiden uitgelicht: Mariadistel

  1. Anka Blankendaal 30 juni 2014 at 22:57 #

    Dit is op herblogd.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt