top

Natuurgeneeskunde bij reuma

In mijn praktijk zie ik regelmatig mensen met reuma. Reuma is een ingrijpende ziekte en de medicijnen die worden voorgeschreven zijn niet zonder bijwerkingen. Veel reuma-patiënten zoeken daarom naar een alternatieve of ondersteunende geneeswijze. Ik heb mensen behandeld met fibromyalgie, reumatoïde artritis, polymyalgia rheumatica, M. Bechterew en artrose.

De basis van mijn behandeling is altijd een gezond voedingspatroon. Ons lichaam is opgebouwd uit voedingsstoffen. De spieren bestaan uit eiwitten, de botten uit mineralen en vetten smeren onze gewrichten. Ons lichaam wordt voortdurend vernieuwd en gerepareerd met stoffen uit onze voeding. Gezonde voeding kan dus worden ingezet voor herstelwerkzaamheden en  kan de energie en mobiliteit verbeteren. Speciale supplementen verminderen ontstekingen en spierspanning.

Een standaard behandeling bestaat helaas niet: wat voor de één werkt, is niet persé goed voor de ander. De kunst is dus om voor iedereen de juiste aanpak te vinden.  In het uitgebreide intake gesprek onderzoek ik alle factoren die belangrijk kunnen zijn. De erfelijke aanleg kan een rol spelen, het levensverhaal, de leefomstandigheden, karakter en bijkomende klachten. Mensen vinden die tijd en aandacht voor hun verhaal meestal heel fijn.

Je krijgt een behandelplan op maat dat goed is toe te passen is in je dagelijks leven. Zo werk je zelf aan je gezondheid. Eén van mijn cliënten is na behandeling met homeopathie en voeding al twee jaar van de prednison af en zegt: “Je wilt niet weten hoe blij ik ben dat ik ooit bij jou langs ben gegaan. Het herstel ervaar ik nog elke dag als iets bijzonders. Ik ben soms nog wel bang dat die reuma weer toeslaat maar mijn vertrouwen groeit naarmate de tijd verstrijkt.”

Een ophoping van gifstoffen speelt een belangrijke rol bij reuma. Bij het verteren van ons voedsel komen afvalstoffen vrij en ook van buitenaf komen gifstoffen ons lichaam binnen. Onze reinigingsorganen houden het lichaam schoon. Alles wat er niet in thuis hoort, wordt afgevoerd naar buiten. Maar als er gedurende langere tijd teveel gifstoffen zijn, kan de overmaat aan toxines worden afgezet in spieren en gewrichten. Zo worden de meer vitale delen zoals hersenen en hart beschermd. Jicht begint daarom vaak in de grote teen, zo ver mogelijk verwijderd van de belangrijke organen.

Afvalstoffen kunnen stapelen door: teveel of verkeerd eten, tekorten aan vitaminen en mineralen, (teveel) koffie, alcohol, roken, medicijnen, een slechte darmwerking of een verminderde weerstand. Maar ook negativiteit is een gif. We kunnen dan letterlijk verzuren, giftig worden of verbitteren. Reumatische klachten kunnen ontstaan en ook verergeren door overbelasting, heftige emoties, zorgen, angst en verdriet. Kruiden kunnen worden ingezet om het lichaam te ontzuren en te reinigen.Voldoende water drinken helpt om de afvalstoffen af te voeren. Homeopathische middelen kunnen bijdragen om de onderliggende factoren te behandelen.

Reuma ontwikkelt zich bij sommige mensen langzaam en mild maar kan ook als een plotselinge, heftige en destructieve ontstekingsvorm optreden die echte schade aanricht. De homeopathische behandeling wordt zorgvuldig op jouw persoonlijke symptomen en oorzaken uitgekozen. Homeopathie stimuleert het eigen immuunsysteem zodat het lichaam zichzelf weer kan gaan genezen.

Een goed gekozen middel kan de frequentie van acute opvlammingen verminderen en helpt om  boosheid en verdriet beter te verwerken. Bijwerkingen van de reguliere medicatie  kunnen afnemen. Als klachten al jaren bestaan, zijn deze natuurlijk niet in korte tijd verdwenen. Daar is meer tijd voor nodig. Schade aan de gewrichten is vaak onomkeerbaar maar verlichting van de klachten is vaak haalbaar binnen enkele weken. Soms lukt het ook niet. Als al langere tijd zware medicijnen worden gebruikt, is het lastig om er met natuurlijke middelen doorheen te komen.

De natuurgeneeskunde biedt dus goede behandelmethoden en gaat prima samen met een reguliere behandeling door uw huisarts of reumatoloog. De behandeling wordt geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering als u aanvullend verzekerd bent voor alternatieve geneeswijzen.

Neem gerust vrijblijvend contact op als je persoonlijke vragen hebt.

 

 

, , , , , , ,

5 Responses to Natuurgeneeskunde bij reuma

 1. Els Lurvink 7 juli 2012 at 14:18 #

  Dag lieve Anka,
  Wat fijn om te zien dat je zulk geweldig werk doet ! Hoe is het met je ?
  Laat eens wat van je horen ?
  Veel liefs, Els (van Isis)

  • anka blankendaal 9 juli 2012 at 12:26 #

   Hoi Els,
   Wat leuk om jou hier tegen te komen. Ik ga je een bericht sturen.
   Alle goeds en groetjes,
   Anka

 2. homeopathyginatyler 13 oktober 2012 at 17:25 #

  Groetjes Anka
  Yes agreed,RA is curable via homeopathics-conventional medication only palliates/suppresses the symptoms but certainly does not cure. See my mothers story on her 100% cure using homeopathy via the book she wrote;
  http://www.amazon.com/Stone-Secrets-Mediha-F-Saliba/dp/096756350X

 3. anka blankendaal 14 oktober 2012 at 19:16 #

  Hi Gina,
  Its fantastic that your mum recovered with homeopathy and wrote such a beautiful book about it. An inspiration for many! and so are you.
  Keep up the good work!!
  Liefs,
  Anka

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt