top

Gezond de winter door

Heb jij aanleg voor winterkwalen? Verkoudheden, griep en een winterdip zijn geen dingen om naar uit te kijken. Daarom wat tips om je gezond de winter door te helpen.

Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Onderzoek wijst uit dat mensen die per nacht minder dan acht uur slapen drie keer zo vaak ziek zijn. Stress doet het aantal antistoffen in het bloed dalen. Daarom zijn ontspanningsoefeningen en yoga erg goed voor de weerstand.

 

Kool is een echte wintergroente die vol zit met belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en vooral zwavel, een belangrijke schoonmaker. Alle kolen zijn gezond en bevatten stoffen die beschermen tegen infecties. De combinatie van kool en curcuma (geelwortel o.a. in kerrie) versterkt de werking.

 

Uien, knoflook en prei zijn fantastische antibiotica die helpen om verkoudheden en ziekmakende bacteriën de das om te doen. Uien stimuleren het hart en de bloedsomloop en werken daarom goed bij winterhanden. Een halve ui naast het bed houdt de neus open bij verkoudheid en een rauwe ui tegen het oor verlicht oorpijn.

 

Fruit zit vol met vitamine C, bioflavonoïden en anti-oxidanten die een boost geven aan het immuunsysteem en een verkoudheid of griep helpen overwinnen. Eet fruit in alle kleuren omdat iedere kleur weer een andere versterkende werking heeft. Bosbessen zijn superfruit. Ze helpen als je last hebt van aften.

 

nieuw mobiel 057Vlierbessenextract (Sambucol) is een van de beste middelen bij griep en verkoudheid. Het verkort de duur van een griepaanval en versterkt het immuunsysteem. Vlierbessen bevatten een natuurlijke virusremmer en zijn rijk aan anti-oxidanten die helpen om ontstekingen te verminderen.

 

Oesters zijn rijk aan zink dat we nodig hebben voor herstel en weerstand tegen virussen. Een zinktekort herken je o.a. aan witte vlekjes op de nagels. Diabetes, de pil en alcoholgebruik verhoogt de behoefte aan zink. Wie niet van oesters houdt, kan rundvlees, vis, eidooier, sesamzaad, pompoenzaad en paddenstoelen eten.

 

Noten bevatten veel vitamine E, B-complex, mineralen, vezels en goede vetten die nodig zijn voor gezonde huid en een goede weerstand bij stress. Ze verlagen het cholesterolgehalte en zijn goed voor de lijn. Ongebrande noten zijn het beste om te eten. Varieer of kies gemengde noten.

 

Verwarmende kruiden en specerijen verhogen de stofwisseling en daarmee onze bloedcirculatie en temperatuur. Als u van pittig houdt, kunt u rode of zwarte peper gebruiken. Ook verwarmend zijn gember, kaneel, kardemom en steranijs. Lekker door de thee en door een warm toetje met rijst.

 

Echinacea of Rode zonnehoed is een kruidenmiddel dat je kunt gebruiken bij een verminderde weerstand. Het activeert het immuunsysteem van binnenuit en beschermt de slijmvliezen van keel, neus en luchtwegen. Vitamine C versterkt de werking.  Echinacea is verkrijgbaar als tinctuur en in tabletten.

, , , , , , , ,

4 Responses to Gezond de winter door

 1. Tatum Miska 20 december 2010 at 18:14 #

  Ik denk dat je rss feed kapot is! Graag repareren, bedankt

  • ankablankendaal 21 december 2010 at 10:31 #

   Hoi, ik ben net begonnen met mijn blog en kan niet echt vinden waar het aan ligt. Kun jij zien of hij nu werkt en zo niet, heb je tips hoe ik dit kan repareren?
   Bedankt!

 2. Tressa Klassen 21 december 2010 at 05:33 #

  Ik denk dat je rss feed kapot is! Graag repareren, bedankt

 3. ankablankendaal 21 december 2010 at 15:51 #

  Ik hoop dat het inmiddels is gelukt.

Geef een reactie

Wees lief voor je lijf zodat je geest zich erin thuis voelt